Лью Уоллес «Бен-Гур: історія Христа»: він знайшов віру, поки писав роман і передав її наступним поколінням

  1. Льюїс Уоллес і народження Бен-Гура
  2. Чудо «Бен-Гура»
  3. 10 фактів про книгу «Бен-Гур»

«Бен-Гур: історія Христа» один з найбільш видаваних, читаються і екранізують романів в історії американської літератури. А адже його написав американський юрист, генерал армії сіверян в Громадянській війні в США в 1861-1865 роках, губернатор штату Нью-Мексико Лью Уоллес, який прийшов до віри саме під час написання роману. Що ще ми не знаємо про книгу, яку називають «Шедевром світової християнської класики», « книгою на всі часи »,« Найбільш впливовою християнською книгою XIX століття »і« феноменальним бестселером »?

книгою на всі часи

Льюїс Уоллес і народження Бен-Гура

Льюїс Уоллес (1827-1905) - один з найвідоміших американських письменників та історичних діячів. Юрист за освітою, він був прихильником скасування рабства і під час Громадянської війни між Північчю і Півднем дослужився до звання генерал-майора. Льюїс брав участь в одному з найбільш кровопролитних битв при Шилох, під його керівництвом були звільнені від конфедератів Вашингтон, Цінціннатті і Огайо. Про цю війну Уоллес написав спогади.

У 1873 році письменник опублікував перший роман «Справедливий Бог», в 1880-му закінчив роботу над романом «Бен-Гур» - епічним оповіданням про початкову епоху християнства. У рік видання було розкуплено всього три тисячі примірників, однак через кілька років книга продавалася по п'ять тисяч на місяць. Письменник досяг величезного комерційного успіху, його твір став найвідомішим з англомовних, за популярністю суперничають навіть з «Хатиною дядька Тома» Бічер-Стоу. Вже в 1899 році «Бен-Гур» постав на бродвейській сцені, постановка поновлювалася двадцять років.

Чудо «Бен-Гура»

Чудо «Бен-Гура» - в зміщенні точки зору. Ми дійсно стаємо свідками Євангельської історії, але бачимо її через призму людських пристрастей і страждань - через долю аристократа-іудея Іуди Бен-Гура, якому судилося стати сучасником Спасителя.

Така зміна фокусу дозволяє нам поглянути на світ очима людини віруючої, але ще не став християнином. Визиску Бога, але його ще не зустрів. Котра знайшла, але не дізнався.

Така зміна фокуса також дозволяє нам краще зрозуміти, чим жила Палестина і Рим в першому столітті від Різдва Христового.

Протистояння Риму і однією з його провінцій - Іудеї, знаходить своє відображення в протистоянні двох колишніх друзів: іудейського аристократа Іуди Бен-Гура і римського трибуна Мессали.

Бен-Гур - справжній герой. Сильний, витривалий, чесний, прямодушний, вірний. Напевно, таким же був і праведний Іов, який знайшов милість в очах Господа.

Але що така людина зробить, якщо відняти у нього все: стан, сім'ю, свободу? Це питання Бога до Йова: що залишається у тебе, коли більше нічого не залишилося?

У Бен-Гура залишається жага помсти. Тільки це допомагає йому вижити в нелюдських умовах рабства і виконати свою обіцянку - повернутися в Єрусалим.

Однак те, що на перший погляд здається справою однієї людини, насправді виявляється справою Самого Бога: всі вплетено в задум Бога про людину, всі нитки перетинаються, все має свій сенс.

Хоча Бен-Гур знає, хто винен в його поневіряння, але йому ще треба багато чого пережити для того, щоб зрозуміти, для чого він, не дивлячись на багато разів загрожувала йому смерть, залишився в живих.

Бен-Гуру здається, що для помсти. Але чи правий він?

За великим рахунком, це історія про промисел Божий, про складне, непрямому шляху людини до Бога. Скільки разів судилося оступитися головному герою, скільки разів він відштовхне простягнену йому руку допомоги і обере помилкову дорогу слави або війни. Однак Бог уже прийшов у світ і не залишає вірних.

10 фактів про книгу «Бен-Гур»

* * 1 * *

Незважаючи те, що книга вийшла в 1880 році, роман став одним з найпопулярніших художніх творів 19-го століття в США.

* * 2 * *

Роман «Бен-Гур: історія Христа» був визнаний джерелом для благовістя і названий найвпливовішою християнською книгою XIX століття. Читачі визнавалися Воллесу, що приходили до Христа після прочитання роману. Книгу також почали читати в недільних школах разом з Біблією.

* * 3 * *

Сам Лью Уоллес знайшов свою віру під час написання роману. До цього, як зізнавався сам автор, у нього не було ніяких переконань про Бога, про Христа.

* * 4 * *

Президент США Гарфілд був дуже вражений романом, широтою культури автора і докладними ілюстраціями Близького Сходу і в 1881 році призначив Уоллеса послом США в Туреччину.

* * 5 * *

У «Бен-Гура» був свій братський орден. Supreme Tribe of Ben-Hur був заснований в 1894 році. Один з небагатьох орденів, куди приймалися і чоловіки, і жінки. В ордені проводився костюмований обряд посвяти з реконструкцією сцен з Бен-Гура. Орден існував до 1988 року.

* * 6 * *

У 1899 році театр на Бродвеї поставив п'єсу «Бен-Гур», в якій брали участь кілька возів, запряжених кіньми. Театр гастролював з цією п'єсою 21 рік.

* * 7 * *

Уоллес відмовив у постановці зображати сцену розп'яття Христа. Він поставив дві умови. Не повинно було бути сцени розп'яття, і ніякої актор не повинен був грати роль Христа, щоб не зачепити почуття віруючих.

Balthasar: He has taken the world of our sins onto Himself. To this end He said He was born, in that stable, where I ...

Posted by Ben-Hur on Sunday, April 20, 2014

* * 8 * *

Уоллес в своєму будинку в Крофордсвілл (штат Індіана) створив робочий кабінет в стилі Бен-Гура, який можна відвідати і сьогодні.

* * 9 * *

«Бен-Гур» кілька разів входив в історію Голлівуду.

* * 10 * *

До фільму 2016 року жодного голос, ні особа Христа в фільмі не з'являлися. В екранізаціях 1925 і 1959 років Христос був показаний, але обличчя не було видно і слів актор не вимовляв.

.

Але що така людина зробить, якщо відняти у нього все: стан, сім'ю, свободу?
Це питання Бога до Йова: що залишається у тебе, коли більше нічого не залишилося?
Але чи правий він?

Мерлин (Merlin)

Сериал Мерлин (Merlin) — это экранизация захватывающей книги о Короле Артуре, по легенде живший во времена магии и волшебства. Телеканал BBC постарался максимально передать атмосферу тех времён — идеально подобранные актеры, десятки сценаристов, работающих над адаптацией истории к кинематографу, потрясающие декорации и дорогостоящие костюмы и платья — всё это увлекает зрителя и позволяет прочувствовать историю былых времён..

Это лишь начало приключений юного Мерлина и принца Артура, чьи судьбы с этого момента будут крепко связаны. Впоследствии один из них станет самым могущественным и известным чародеем, другой — доблестным рыцарем и великим королем Альбиона…

Это удивительная история юного мага, который в впоследствии становится одним из самых могущественных и известных волшебников из тех, кто когда либо жил на земле…