Боги Стародавнього Єгипту. Єгипетські боги і їх значення. Єгипетський бог Гор.

  1. Головні боги Стародавнього Єгипту
  2. Єгипетський бог Амон Ра
  3. Єгипетський бог Осіріс
  4. Єгипетський бог Анубіс
  5. Єгипетський бог Сет
  6. Єгипетський бог Гор
  7. Єгипетський бог Геб
  8. Єгипетський бог Тот
  9. Єгипетський бог Атон
  10. Єгипетський бог Птах
  11. Єгипетський бог Апіс
  12. Пантеон єгипетських богів

Міфологія Стародавнього Єгипту цікава і пов'язана це більшою мірою з численними богами. Люди для кожного важливого події або природного явища придумували свого покровителя, а відрізнялися вони зовнішніми ознаками і надздібностями .

Головні боги Стародавнього Єгипту

Релігія країни відрізняється наявністю численних вірувань, що безпосередньо позначилося на зовнішньому вигляді богів, які в більшості випадків представлені у вигляді гібрида людини і тварини. Єгипетські боги і їх значення мали для людей величезне значення, що підтверджують численні храми, статуї і зображення. Серед них можна виділити головних божеств, які відповідали за важливі аспекти життя єгиптян.

Єгипетський бог Амон Ра

У стародавні часи зображували це божество чоловіком з головою барана або ж повністю у вигляді тварини. В руках він тримає хрест з петлею, який символізує собою життя і безсмертя. У ньому поєдналися боги Стародавнього Єгипту Амон і Ра, тому він має силу і впливом обох. Він був прихильний до людей, надаючи їм допомогу в складних ситуаціях, тому і був представлений турботливим і справедливим творцем всього сущого.

У Стародавньому Єгипті бог Ра і Амон висвітлювали землю, пересуваючись по небу по річці, а вночі пересідаючи на підземний Ніл, щоб повернутися в свій будинок. Люди вірили, що кожен день рівно опівночі він бореться з величезним змієм. Вважали Амон Ра головним покровителем фараонів. У міфології можна помітити, що культ цього бога постійно міняв свою значимість, то падаючи, то піднімаючись.

Єгипетський бог Осіріс

У Стародавньому Єгипті божество представляли в образі людини, закутану в саван, що додавало схожість з мумією. Осіріс був правителем загробного світу, тому голову завжди вінчала корона. Згідно міфології Стародавнього Єгипту це був перший цар цієї країни, тому в руках знаходяться символи влади - батіг і скіпетр. Шкіра у нього чорна і цей колір символізує відродження і нове життя. Осіріса завжди супроводжує рослина, наприклад, лотос, виноградна лоза і дерево.

Єгипетський бог родючості є багатогранним, тобто Осіріс виконував багато обов'язків. Його шанували як покровителя рослинності і продуктивних сил природи. Осіріса вважали головним покровителем і захисником людей, а ще владикою загробного світу, який судив померлих людей. Осіріс навчив людей обробляти землю, вирощувати виноград, лікувати різні хвороби і виконувати іншу важливу роботу.

Єгипетський бог Анубіс

Основна риса цього божества - тіло людини з головою чорної собаки або шакала. Ця тварина була вибрано зовсім не випадково, вся справа в тому, що єгиптяни часто бачили його на кладовищах, тому їх і пов'язували з загробним світом. На деяких зображеннях Анубіса представляють повністю в образі вовка або шакала, який лежить на скрині. У Стародавньому Єгипті бог мертвих з головою шакала мав кілька важливих обов'язків.

  1. Захищав могили, тому люди часто висікали молитви Анубісу на гробницях.
  2. Брав участь в бальзамування богів і фараонів. На багатьох зображеннях процесах муміфікації був присутній жрець в масці собаки.
  3. Провідник померлих душ в загробне життя. У Стародавньому Єгипті вважали, що Анубіс проводжає людей на суд Осіріса.

Зважував серце померлої людини, щоб визначити, чи гідна душа потрапити в потойбічне царство. На чаші терезів з одного боку кладеться серце, а з іншого - богиня Маат в вигляді страусового пера.

Єгипетський бог Сет

Представляли божество з тілом людини і головою міфічної тварини, в якому поєднується собака і тапір. Ще одна відмінна риса - важкий перуку. Сет доводиться Осирису братом і в розумінні стародавніх єгиптян це бог зла. Його часто зображували з головою священного тваринного - осла. Вважали Сета уособленням війни, посухи і смерті. Всі біди і напасті приписувалися цьому богу Стародавнього Єгипту. Від нього не зрікалися тільки через те, що вважали головним захисником Ра під час нічної сутички зі змієм.

Єгипетський бог Гор

У цього божества є кілька втілень, але найвідоміше - людина з головою сокола, на якій обов'язково присутній корона. Його символом є сонце з розпростертими крилами. Єгипетський бог сонця під час сутички втратив своє око, який став важливим знаком в міфології. Він є символом мудрості, ясновидіння і вічного життя. У Стародавньому Єгипті носили Око Гора в якості амулета.

Згідно древнім уявленням, почитали Гора, як хижий божество, яке впивалося в свою жертву Соколине кігтями. Є й інший міф, де він пересувається по небу на човні. Бог сонця Гор допоміг воскреснути Осирису, за що отримав на знак вдячності трон і став правителем. Йому протегували багато боги, навчаючи магією і різними премудростями.

Єгипетський бог Геб

До наших днів дійшло кілька оригінальних зображень, знайдених археологами. Геб є покровителем землі, що єгиптяни прагнули передати і в зовнішньому образі: тіло видовжене, як рівнина, руки, підняті вгору - уособлення схилів. У Стародавньому Єгипті представляли його з дружиною Нут - покровителькою неба. Хоч є багато малюнків, інформації про силах і призначеннях Геба не там багато. Бог землі в Єгипті був батьком Осіріса і Ісіди. Існував цілий культ, в який входили люди, що працюють на полях, щоб убезпечити себе від голоду і забезпечити хороший урожай.

Єгипетський бог Тот

Божество представляли в двох іпостасях і в давні часи, це була птиця ібіс з довгим загнутим дзьобом. Його вважали символом світанку і передвісником достатку. У пізній період Тота представляли у вигляді павіана. Є боги Стародавнього Єгипту, які мешкають серед людей до них і відноситься Той, який був покровителем мудрості і допомагав усім пізнавати науку. Вважали, що він навчив єгиптян письма, рахунку, а також створив календар.

Той - бог Місяця і через її фази його пов'язували з різними астрономічними і астрологічними спостереженнями. Це і стало причиною перетворення в божество мудрості і магії. Тота вважали засновником численних обрядів релігійного змісту. У деяких джерелах він зарахований до божествам часу. У пантеоні богів Стародавнього Єгипту Той обіймав місце писаря, візира Ра і секретаря судових справ.

Єгипетський бог Атон

Божество сонячного диска, якого представляли з променями у вигляді долонь, що тягнуться до землі і людям. Це і відрізняло його від інших людиноподібних богів. Найвідоміше зображення представлено на спинці трону Тутанхамона. Існує думка, що культ цього божества вплинув на формування і розвиток іудейського монотеїзму. Цей бог сонця в Єгипті поєднує в собі чоловічі і жіночі риси одночасно. Використовували в давнину ще такий термін - «срібло Атона», який позначав Місяць.

Єгипетський бог Птах

Божество представляли у вигляді людини, який на відміну від інших не носив корони, а його голова була покрита головним убором, який схожий на шолом. Як і інші боги Стародавнього Єгипту, пов'язані з землею (Осіріс і Сокар), Птах наділений в саван, який оголював тільки кисті і голову. Зовнішня схожість привела до того, що відбулося злиття в одну спільну божество Птах-Сокар-Осіріс. Єгиптяни вважали його красивим богом, але багато археологічні знахідки спростовують цю думку, оскільки були знайдені портрети, де він представлений в образі карлика, що зневажає ногами тварин.

Птах є покровителем міста Мемфіса, де існував міф, що він створив все на землі силою думки і словом, тому його вважали творцем. Мав він зв'язок з землею, місцем поховання мертвих і джерел родючості. Ще одне призначення Птаха - єгипетський бог мистецтва, тому і вважався він ковалем і скульптором людства, а ще покровителем ремісників.

Єгипетський бог Апіс

У єгиптян було багато священних тварин, але найбільш шанованим був бик - Апіс. Він мав реальне втілення і йому приписували 29 ознак, які були відомі тільки жерцям. За ним визначали народження нового бога в образі чорного бика, і це був відомий свято Стародавнього Єгипту. Бика поселяли в храмі і протягом усього життя оточували божеськими почестями. Раз на рік перед початком сільськогосподарських робіт, Апіса запрягали, і фараон орав борозну. Це забезпечувало хороший урожай в майбутньому. Після смерті бика урочисто ховали.

Апіс - бог Єгипту, що протегує родючості, зображувався з білосніжною шкірою з декількома чорними плямами і їх кількість суворо визначалося. Представлений він з різними намистами, які відповідали різним святковим обрядам. Між рогами розташований сонячний диск бога Ра. Ще Апіс міг приймати людське обличчя з головою бика, але таке уявлення було поширене в Пізній період.

Пантеон єгипетських богів

З моменту зародження древньої цивілізації виникло і вірування в Вищі сили. Пантеон був заселений богами, які мали різними здібностями. Вони не завжди ставилися до людей прихильно, тому єгиптяни будували храми в їх честь, приносили дари і молилися. Пантеон богів Єгипту налічує більше двох тисяч імен, але до основної групи можна віднести менше ста з них. Деяким божествам поклонялися тільки в окремих регіонах або племенах. Ще один важливий момент - ієрархія могла змінюватися в залежності від чільної політичної сили.

Мерлин (Merlin)

Сериал Мерлин (Merlin) — это экранизация захватывающей книги о Короле Артуре, по легенде живший во времена магии и волшебства. Телеканал BBC постарался максимально передать атмосферу тех времён — идеально подобранные актеры, десятки сценаристов, работающих над адаптацией истории к кинематографу, потрясающие декорации и дорогостоящие костюмы и платья — всё это увлекает зрителя и позволяет прочувствовать историю былых времён..

Это лишь начало приключений юного Мерлина и принца Артура, чьи судьбы с этого момента будут крепко связаны. Впоследствии один из них станет самым могущественным и известным чародеем, другой — доблестным рыцарем и великим королем Альбиона…

Это удивительная история юного мага, который в впоследствии становится одним из самых могущественных и известных волшебников из тех, кто когда либо жил на земле…