Як я перестав виправдовувати Бога перед атеїстами

Чому людині, яка потрапила в біду, далеко не завжди стане розрадою богословський трактат про божественну Всеблагого, і як допомогти йому не поставити під сумнів, що Бог є любов, - розмірковує Володимир Берхін.

«Всемогутній може не більше, ніж я можу.
Де він був? А, власне, де був я? »

Дм. Биков. «Теодіцея»

Проблему теодицеї ( «Чому благої людинолюбний всезнаючий Бог допускає зло і страждання в світі») намагалися вирішити стільки раз, що давно вже виробилися стандартні ходи думки з цієї проблеми, стандартні її рішення, стандартні на них заперечення, стандартні заперечення на заперечення і так далі.

Проблему теодицеї ( «Чому благої людинолюбний всезнаючий Бог допускає зло і страждання в світі») намагалися вирішити стільки раз, що давно вже виробилися стандартні ходи думки з цієї проблеми, стандартні її рішення, стандартні на них заперечення, стандартні заперечення на заперечення і так далі

Фото Анни Гальпериной

Я не претендую на те, що я її дозволив в принципі - скоріше, просто знайшов для себе відповідь і назавжди перестав сперечатися з атеїстами на цю тему.

Про що і розповім.

Перше і найочевидніше рішення цієї проблеми - чисто розумовий. Виправдати Бога, як адвокат перед суддею виправдовує обвинуваченого - довести, що Бог тут ні при чому, відштовхуючись від фактів і користуючись загальноприйнятими логічними методами міркування.

Вивести незаперечно, що Бог не винен, що зло і страждання - справа наших власних рук і наслідок диявольських підступів. І все те, що ми вважаємо злом, воно, звичайно, зло, але Бог все бачить, всім віддасть, і всі наслідки направляє до добра, і коли-небудь будь-яке страждання буде вгамувати.

І, взагалі, що існує страждання - мінімальне з можливого, і руху нігтя одного біса вистачить, щоб знищити світ. Так що треба терпіти і довіряти, і радіти, що не сталося найгіршого, і дякувати Богові за терпіння і любов, бо ми давно перевищили міру всякого зла і одного разу перевищимо міру і Божого довготерпіння.

До того ж потім, коли-небудь, воздасться кожному по ділах його. А якщо ми з цим не готові змиритися, то, вибачте, це проблеми нашої гордині, а не Божого потурання злу.

Ця відповідь, формально, напевно, відповідний богословським істинам, має один вкрай серйозна вада - він безглуздий для реально страждає людини.

Я часто бачу, що плачуть людей, у яких сталося дуже велике горе - вмирають близькі, приходить хвороба або бідність, зраджують друзі. І їм абсолютно не допомагають логічні міркування про те, що десь там далеко є Добрий Бог, який заздалегідь про все подумав.

Навіть і більш того - цей самий Добрий Бог, який про все подумав, виглядає зловмисним садистом, який чомусь вирішив, що помре дитина саме ось цю людину, тому що так треба в Його незбагненних розкладах.

Логічне, розумовий виправдання Бога - це тупиковий шлях, який веде не до того, що люди перестануть задавати питання: «А де Бог, коли ми страждаємо?», - а до того, що люди взагалі перестануть задавати питання про Бога. Якщо Він в моєму страждання ні при чому - так і Бог з ним, обійдуся. Тому що страждання захоплює людину цілком, вимикаючи розумування, повертаючи нам щось справжнє.

А Бог потрібен не для умовиводів, а для життя. Ніхто з людей не живе строго логічно, людина керується не доводами ідеального розуму, а всім своїм досвідом.

Людина - не комп'ютер, який оперує виключно нуликами і одиничками, різницями і тотожністю. Людина має почуття, він втомлюється або радіє, йому відомі поняття «краса сюжету» і «так люди не поступають».

Марними інтелектуальні «докази буття Божого» і теодицеї, засновані на невідомих Божого Промислу - навіть дуже логічне страждання і дуже обгрунтована біда не робляться ні краплі легше. Коли у вас заболят зуби - чи втішить вас думка, що треба було їх регулярно чистити?

Коли я це зрозумів, я став шукати інший шлях виправдання Бога, і знайшов його в другому сенсі слова «виправдання», в «виправданні» як процесі, який не може закінчитися, який триває рівно стільки, скільки живе людина.

Це «виправдання» як підтвердження тих чи інших прав або репутації. «Маша виправдала свою славу доброго і жертовного людини», «виправдовувати високе покликання лікаря» тощо. «Виправдання» як заняття, а не як кінцевий результат.

Бога можна виправдати - але не як суддя виправдовує обвинуваченого ударом молотка, а як чоловік виправдовує дану жінці клятву вірності. Чи не міркуваннями про те, як це важливо, історично обумовлене, логічно неминуче - як ніби жінка хоче від чоловіка бездоганною логіки! А щоденним вибором, миттєвим дією, яке треба було робити вчора, сьогодні і треба буде зробити завтра.

Не раз і назавжди загальнозрозумілими логічними ходами, а особисто для цієї людини, тут і зараз.

Коли людина страждає, безглуздо розповідати йому, що Бог там-то і там-то. Єдиний спосіб - це самому стати тим Богом, який поруч зі страждаючим людиною. Заплакати разом з ним. Вирішити проблему, яка змушує його страждати. Втішити плаче, обігріти замерзлого, нагодувати голодного і дати надію зневіреному.

Так, звичайно, це не зніме розумового здивування: «Чому це сталося саме зі мною?» Але це може стати відповіддю на більш страшний питання: «Господи, чому Ти мене покинув?»

Так, це виглядає нескромно - але хіба богослов, що береться виправдовувати Бога логічними постулатами, виглядає краще? Людина, ти хто взагалі такий, щоб Богу вердикти виносити - винен / не винен?

І, до речі, саме спроби вирішення цієї божевільної завдання найбільше іншого допомогли мені усвідомити божевільну прірву, яка відділяє мене від Христа. Мені не допомогли в цьому ні тим, хто картає слова молитов, ні розумні книги, нічого, крім живої практики, реальної спроби бути Божою людиною.

Тут і виявляється з усією неминучістю, що молитва - це не 15 хвилин вранці і ввечері, а повітря, без якого задихаєшся, і що сповідь і причастя потрібні не менше, ніж регулярне миття тіла.

У Бога, вибачте за банальність, немає рук, крім наших. І якщо Бог хоче, щоб стражденні були втішені - значить, нам, Його Церкви, належить втішати стражденних, і ніяк інакше.

Теодіцея - не теоретичні завдання, а чисто практична. Як не буває теоретичної чеснота, як не буває теоретичної їжа і теоретичним сон. Коли я це зрозумів, я звернув, сподіваюся, назавжди, суперечки про Бога і зайнявся тим, чим займаюся до сих пір .

Богу це потрібніше, ніж логічні побудови з переходом на особистості.

Де він був?
А, власне, де був я?
Логічне, розумовий виправдання Бога - це тупиковий шлях, який веде не до того, що люди перестануть задавати питання: «А де Бог, коли ми страждаємо?
Коли у вас заболят зуби - чи втішить вас думка, що треба було їх регулярно чистити?
Так, звичайно, це не зніме розумового здивування: «Чому це сталося саме зі мною?
» Але це може стати відповіддю на більш страшний питання: «Господи, чому Ти мене покинув?
Людина, ти хто взагалі такий, щоб Богу вердикти виносити - винен / не винен?

Мерлин (Merlin)

Сериал Мерлин (Merlin) — это экранизация захватывающей книги о Короле Артуре, по легенде живший во времена магии и волшебства. Телеканал BBC постарался максимально передать атмосферу тех времён — идеально подобранные актеры, десятки сценаристов, работающих над адаптацией истории к кинематографу, потрясающие декорации и дорогостоящие костюмы и платья — всё это увлекает зрителя и позволяет прочувствовать историю былых времён..

Это лишь начало приключений юного Мерлина и принца Артура, чьи судьбы с этого момента будут крепко связаны. Впоследствии один из них станет самым могущественным и известным чародеем, другой — доблестным рыцарем и великим королем Альбиона…

Это удивительная история юного мага, который в впоследствии становится одним из самых могущественных и известных волшебников из тех, кто когда либо жил на земле…